Jordgubbs/punsch dessert
Snart har vi påsken framför oss! Varför inte servera denna läckra, men samtidigt enkla dessert som efterrätt på påskafton?

En fräsch och vuxen smak (till barnen kan man välja att marinera sockerkakan med t.ex. starkt blandad jordgubbssaft). Toppa med lite ätbara mjuka pärlor i en härlig vårfärg och servera i ett genomskinligt glas. Jordgubbsmoussen är verkligen ljuvlig och kommer bli en succé som avslut på påskmiddagen.
Punschmarinerad sockerkaka:
Ingredienser
Punsch
Valfri sockerkaka (i detta fall en tre lika tårtbotten, som blivit över) För detta recept var god se separat inlägg.
- Smula sönder sockerkakan i en bunke.
- Häll över några matskedar punsch (justera antalet matskedar efter mängden sockerkaka, blandningen skall bli fuktig men inte blöt)
- Blanda sockerkakan med punschen, fördela i botten på 8 genomskinliga vinglas.
Jordgubbsmousse:
Ingredienser för ca.8 personer
200 g frysta jordgubbar
1 dl florsocker
100 g färskost (jag brukar använda Philadelphiaost)
3 gelatinblad
2dl grädde
1 tsk vaniljsocker
- Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten under 5-minuter.
- Tina de frysta jordgubbarna, mixa dem därefter i en blender eller matberedare till en puré.
- Koka upp purén och låt koka i 2 minuter (för att ta död på eventuella smittor, som kan finnas i frysta bär).
- Krama ur gelatinbladen något och blanda därefter ner dem i den varma purén. Obs! Se till att de smälter ordentligt för att undvika gelatinklumpar i den färdiga moussen. Låt därefter svalna, det fungerar utmärkt att ställa kastrullen i vattenbad.
- Vispa grädden i en bunke.
- Vispa samman florsocker, vaniljsocker och färskost med elvisp i en annan bunke.
- Blanda därefter ner den avsvalnade jordgubbspurén i färskostblandningen, med elvisp. Se till att allt blandas ordentligt.
- Vänd (inte rör) försiktigt ner grädden i jordgubbs/färskostblandningen med hjälp av en slickepott*. Se till att det blir blandat ordentligt ända ner till botten.
* Anledningen till att grädden inte skall röras, utan vändas ner är för att bibehålla så mycket luft som möjligt, så att moussen blir lätt och luftig.