Påsklilja-steg för steg
Snart är påsken här! Vad passar då inte bättre till påsktårtan än en ätbar påsklilja. Jag kommer här nedan visa i en steg för steg beskrivning hur du går tillväga för att tillverka en sådan. Den passar ju såklart att göra under hela våren, om du inte har allt material hemma just nu.


Dessa saker behöver du:
Sockerpasta (i mitt fall Renshaws sockerpasta med vit chokladsmak, som jag färgat med ätbara pastafärger)
Utstickare för påsklilja
Bone tool (modelleringsverktyg)
Kavel
Flower foam pad (formdyna)
Ståndare (ej ätbara)
Tylo Powder
Orange ätbar pastafärg
Gul ätbar pastafärg
Ätbart lim
Pensel
Bakmatta (Används med fördel, för att sockerpastan inte ska fastna i underlaget)
- 1. Börja med att färga en lagom stor bit sockerpasta gul och en lite mindre bit orange, med vardera pastafärg. Blanda i Tylo Powder (1tsk till 250 gram sockerpasta) för att få en mer lätthanterlig massa vid tillverkning av tunna blommor.

- 2. Kavla ut den gula sockerpastan tunt, stansa ut blombladen med hjälp av utstickaren.

- 3. Lägg bladet på formdynan och tunna med hjälp av den stora sidan av modelleringsverktyget ut bladens kanter, för att få ett mer naturligt utseende.

- 4. Sätt ihop två par blomblad omlott med hjälp av lite ätbart lim, som du penslar i mitten av det understa bladet.

- 5. Kavla ut den oranga sockerpastan tunt. Stansa därefter ut mittendelen av påskliljan med hjälp av den andra utstickaren som medföljer i setet.

- 6. Vecka blommans mittdel med hjälp av den lilla sidan på bone tool verktyget. Börja från ena kanten och fortsätt bit för bit tills du nått nästa kant.

- 7. Rulla påskliljans mittdel runt modelleringsverktyget, se ovanför. Fäst ihop kanterna med ätbart lim.

- 8. Du har nu fått till formen på påskliljans innerdel. Vik ut kanterna lite med hjälp av den lilla delen på Bone toolen.

- 9. Sätt ihop den första delen med den andra med hjälp av lite ätbart lim som du penslar på den nedre delen. Du har nu en färdig påsklilja!

- 10. För att förstärka intrycket av en riktig påsklilja, kan några oätbara ståndare sättas dit.
GLAD PÅSK!